Veelgestelde vragen

Wat is fysiotherapie?

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt en het lichaam even niet meewerkt. Degene die daar alles van afweet, is de fysiotherapeut: de specialist in beweging. Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen. Hier leest u daar meer over. Wat de fysiotherapeut doet, hoe een behandeling in zijn werk gaat en hoe de kwaliteit ervan gewaarborgd is. Kortom, een nadere kennismaking met uw fysiotherapeut.

Voor wie is de fysiotherapeut?

Jaarlijks gaan zo’n 2,5 miljoen mensen, jong en oud, naar de fysiotherapeut, omdat ze klachten hebben vanwege hun houding of omdat een beweging problemen oplevert. Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, klachten als gevolg van een ongeval, ziekte of stress, een verkeerde beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijks(e) leven kunt voortzetten. Gewoon boodschappen doen, op een verantwoorde manier sporten, weer aan het werk of, als u in een instelling verblijft, zelfs eerder naar huis. U leert ook hoe u door verantwoord te bewegen verdere problemen kunt voorkomen of beperken.

Valt chronisch rugklachten ook onder de chronische verzekering?

De ‘chronische lijst’ (die door de basisverzekering wordt vergoed) is een lijst met specifieke aandoeningen/ziektebeelden, bijvoorbeeld bepaalde neurologische aandoeningen, fracturen en operaties. In de meeste gevallen vallen ‘gewone’ rugklachten hier niet onder. Indien er (volgens de lijst) sprake is van een chronische aandoening, komen de eerste 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering (of voor eigen rekening als u geen aanvullende verzekering heeft).

Valt fysiotherapie onder het eigen risico?

Fysiotherapie wordt vergoed indien u een aanvullende verzekering heeft afgesloten voor een bepaald aantal behandelingen per jaar. Dit valt niet onder het eigen risico.

Moet ik speciale kleding meenemen?

U hoeft voor de fysiotherapie geen extra kleding mee te nemen. In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij de sportfysiotherapeut) kan hier wel om gevraagd worden.

Moet ik een handdoek meenemen?

Het is niet verplicht, maar wel fijn als u een handdoek mee kunt nemen!

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

U kunt bij ons terecht zonder verwijzing. Wij voeren dan een (wettelijk verplichte) extra screening uit. Houdt u er wel rekening mee, dat inmiddels bijna alle verzekeraars deze screening als een extra behandeling meetellen!dd

Wat moet ik meenemen?

Uw verwijzing (indien u die heeft), uw identiteitsbewijs, uw adres- en verzekeringsgegevens en (mobiele) telefoonnummer.

Wat valt onder eigen risico?

Indien u een klacht of aandoening heeft die op de chronische lijst staat, wordt de therapie hiervoor (vanaf de 21 behandeling, zie ook vraag 4) vergoed uit de basisverzekering. Dit valt wel onder het eigen risico.